Wanneer je hond pubergrillen vertoont, val je vaak van de ene frustratie in de andere. Er zijn dan twee heel gekende manieren om daarop te reageren: sommige hondenouders negeren het gedrag compleet en belonen de hond pas van zodra het gedrag stopt en ze iets rustig doen. Andere hondenouders reageren kordaat en begrenzend en gaan dus corrigeren of bestraffen, fysiek of met de stem. Maar is dat wel zo'n goed idee? Ik ben er van overtuigd dat deze aanpak de emoties van jouw hond gewoon helemaal in de wind slaat, alsof je zegt; "Wat jij denkt en voelt, telt niet!".
Maar wat zijn pubergrillen juist?
Belangrijk om te weten is dat dit gedrag voornamenlijk zijn basis vindt bij aandacht nodig hebben en spanning communiceren/aflaten. Met dat in ons achterhoofd kunnen we nu kijken naar de redenen waarom het beter is dat we dat gedrag nét niet gaan negeren of bestraffen
1. Pubers kunnen er niet aan doen
Pubers hebben grillen om een heel eenvoudige reden: hun hersenen werken gewoon nog niet op dezelfde manier als bij een volwassen hond! Hun hersenen zijn in volle ontwikkeling waardoor ze ook minder controle hebben op emoties. Een volwassen hond kan zijn gedrag beter beheersen en houdt zijn emoties makkelijker onder controle zodat het bv. niet tot agressief gedrag komt. Een puber is daar mentaal en fysiek gewoon nog niet toe in staat.
2. Pubers kunnen zichzelf niet kalmeren
De puberteit is een periode van razende hormonen en snelle groei. Bij reuen stijgt hun testosteron-gehalte zelfs maal zeven, ZEVEN KEER zoveel testosteron dan wanneer ze volwassen zijn! Puberhonden hebben de grootste moeite om van extreme spanning (van heel enthousiast tot zeer gefrustreerd) te zakken naar rust. Daar hebben volwassen honden soms nog problemen mee. Kortom, ze hebben nog niet de mogelijkheid om zichzelf volledig te kalmeren, daar hebben ze ons nog voor nodig! Ze hebben nodig van ons dat we rustig blijven, ze steunen, geduldig zijn. Pubers kalmeren niet zelfbewust, ze doen dat enkel omdat ze uitgeput raken of omdat ze leren dat jij hen niet graag hebt tot ze weer kalm zijn. Gaan we grillen negeren of bestraffen, dan leren we hen om hun emoties te verbergen voor ons. Raar toch dat er veel honden op latere leeftijd gedragsproblemen vertonen wanneer wij ze geleerd hebben om hun emoties te onderdrukken. Je zou van minder af en toe "ontploffen".
3. Pubers voelen zich even slecht als ons tijdens zo'n grillen
Het is zwaar! Ik ben de eerste die dat zal toegeven. Pubergrillen zijn alles behalve fijn en ze komen vaak ook op de meest onaangename momenten, wanneer je zelf gehaast of moe bent.... Het voelt soms zelfs persoonlijk, alsof ze het doen om jou te pesten! Maar jouw puber voelt net dezelfde frustratie op dat moment, het voelt voor je hond aan als "controleverlies". En wat zou jij nu net willen als je de controle over je leven even helemaal kwijt bent? Juist ja, begrip, sturing en begeleiding.
Comments