top of page

Ik ben geen hondentrainer meer...

Ik ben geen hondentrainer meer, noch voel ik me gedragstherapeute. Ik zie mezelf ergens tussenin, als coach, spreekbuis en vertaler, als brug tussen mens en dier. Ik train geen honden en geef geen therapie aan mensen....


Ik luister, naar jouw uniek verhaal.

Ik praat, in de plaats van je hond.

Ik zoek, naar wat jullie terug in evenwicht kan brengen.

Daar ligt mijn waarde als hondenprofessional.

Had jij nood aan iets anders? Trainingschema's en plannen? Uitgeschreven diagnoses? Dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Niet omdat ik niet geschoold ben of geen kennis van zaken heb, wel omdat ik mijn waarde de laatste maanden sterker en sterker voel worden. Zeker omdat ik ook met mijn eigen hond enkele uitdagingen heb. Dan denk ik: "Annelies, zou jij alle trainingsoefeningen kunnen blijven volhouden?" En dan zeg ik, no way, dat past niet bij me!


Wel, dat past dus ook niet bij MIJN klanten. Ik ben er als communicatie- en gedragscoach om jou en jouw hond te begrijpen, het gedrag van jou en je hond te vertalen en jou te motiveren om dingen in de toekomst anders te zien en/of aan te pakken met het oog op een beter samenleven met je hond.


Wel heb ik heel veel respect voor de trainers met al hun doorzettingsvermogen, de therapeuten met hun prachtige verslagen. Maar voor mij is het niet. Ik pas mijn kennis en ervaring het liefste meteen toe in het gesproken woord. Wat jij daarmee wenst te doen, is helemaal aan jou.


Wil dat dan zeggen dat ik geen individuele begeleiding aan huis meer geef? Tuurlijk wel! Mijn "oefeningen" zijn er vooral om je hond te blijven zien, horen en voelen, mijn babbel is er om jou te motiveren naar elkaar te blijven luisteren.


Ik vergelijk mijn manier van werken graag met hoe we met gedragsproblemen bij katten omgaan. Zie je, ik ben zowel een honden- als een kattenmens. Oh ja, die bestaan ook! En wat ik ontzettend fascinerend vind, is dat katten écht hun eigen goesting mogen doen.


Wanneer een kat gedragsproblemen vertoont, gaan we als professional, naast een healthcheck, ook meteen gaan kijken naar hun omgeving en onze interactie met hen. We beginnen geen trainingsplan met oefeningen en beloningen.


Ik wil hier geen afbreuk doen aan het intelect van de hond want ze zijn wel degelijk in staat om heel veel te leren d.m.v. training. Ook valt het niet meteen te vergelijken: een grote hond van 40kg die bezoek wegblaft of een kat van 3kg die naast de kattenbak plast. Ik vind alleen de manier waarop we kijken naar het gedrag van katten zoveel zachter dan bij honden. Bij honden willen we problemen meteen gaan OPLOSSEN, terwijl we bij katten weten dat geduld een belangrijke factor is en zij uiteindelijk heel vrij blijven in hun gedrag, onze invloed is dus veel beperkter.


Misschien is het dus wel nodig om onze honden niet te veel te proberen veranderen, maar wel onze manier waarop we naar ze kijken, met ze omgaan en hoe ze onze wereld kunnen ervaren.

Kortom, aan de lijn leren lopen, "zit" aanleren, volgen en terugkomen,... daarvoor nodig ik je uit om bij mijn geweldige collega's ten rade te gaan. Ik ben er wanneer je je hond zijn/haar gedrag niet goed begrijpt, je afvraagt wat je anders kan doen, je het lastig vindt dat hij/zij heel intens reageert op de omgeving, andere dieren, mensen, op jou,... Ik ben er als je het even niet meer weet, ziet of voelt.

102 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Annelies
Annelies
Dec 10, 2020

Aan de voet lijkt me ook nergens voor nodig. Dat je de hond leert wachten, kan heel erg nuttig zijn. Voorts help ik ze graag met de lengte van de leiband te leren kennen zodat ze kunnen snuffelen waar ze willen maar wel binnen de beperking van die leiband. Waar het kan, mogen ze los... als ze terugkomen wanneer je het vraagt natuurlijk. Je ziet, training kan zeer nuttig zijn, maar daar heb je hele goeie trainers voor ;)

Like

da’s helder en goed om weten, geruststellend dat we bij problemen op jou beroep kunnen doen voor advies. Soms vraag ik me ook af waarom onze hond persé naast de voet moet lopen (ok, veiligheid) maar zó veel gelukkiger is bij een wandeling in de velden

Like
bottom of page