Welcome to the family

Deze maand, hoe kan het ook met al die mama-hormonen die nu volop door mijn lichaam razen, enkele tips en verhalen rond gezinsuitbreiding. Met gezinsuitbreiding doel ik in deze post op onze viervoeters. Een extra hond erbij...


Waarom kiezen voor een extra hond?


Misschien heb je het idee om met een nieuwe hond een bepaalde activiteit of sport te beoefenen, wil je zelf een nestje pups en heb je het doel om te fokken, ben je gewoon gek van honden,... Maar naar mijn gevoel kiezen veel mensen toch voor een extra hond omwille van hun eerste hond. Een speelkameraadje, een oplossing voor verlatingsangst (wat trouwens in de meeste gevallen geen oplossing biedt - maar dat is voor een andere post), andere verwachtingen,...


Diesel (teef) was drie toen Dex (reu) erbij kwam als pup. Hoewel ik niet op zoek was naar een tweede hond, vond ik het best wel zielig dat Diesel alleen zat wanneer ik aan het werk was en dan niemand had om te spelen. Vanuit dat schuldgevoel heb ik "ja" gezegd toen de buren ons een pup aanboden uit hun "oeps-nestje".Het resultaat?

Diesel vond het wel oké dat er een pup haar territorium letterlijk kwam terroriseren. Maar van samen spelen was bijna nooit sprake. Het was Dex die graag tegen haar aan kwam liggen maar Diesel zocht nooit zelf affectie bij onze pup... Logisch weliswaar, onze kleine koter zag zeker en vast een moederfiguur in Diesel. Achteraf bekeken, en dat zie ik vandaag nog steeds, is Diesel heel hard op zichzelf maar heeft ze heel veel empathie voor andere dieren.


Al bij al is mijn keuze om een tweede hond in huis te halen vanuit dat schuldgevoel (ook omdat Dex mijn hart deed smelten als klein pupje natuurlijk) dus vrij goed uigedraaid. Zou ik opnieuw vanuit die motivatie handelen? Wellicht niet... Mijn keuze was niet echt gebaseerd op de juiste intenties.


Nu ik Diesel beter ken als individu, had zij het prima gevonden om de enige hond te zijn in het gezin. Eentje om af te wegen dus als je voor die keuze staat.

Reu of teef?


Ik krijg vaak de vraag van klanten of ze moeten kiezen voor het tegenovergestelde geslacht bij hun tweede hond. Elke combinatie heeft zijn uitdagingen en zijn ook heel verschillend per duo, zowel voor reu-reu, teef-teef en reu-teef. Hierbij zou ik adviseren om na te gaan of jij een voorkeur hebt en of jouw hond dat heeft? Een levensfase waar je wellicht iets meer management zal moeten toepassen, is tijdens de puberteit.


Eventuele moeilijkheden die ik tegenkom tijdens mijn consulten zijn:

  • Onderlinge spanningen rond resources (ligplaats, voedsel, speelgoed, mensen,...);

  • Confrontaties omwille van hormonale veranderingen (zowel bij reu-reu als bij teef-teef);

  • "Oeps-nestjes" bij reu-teef of frustratie, opnieuw omwille van hormonen;