top of page

'Nee' is ook oké

Door je hond te leren om een bepaalde cue of signaal te associëren met een zorghandeling, zoals het inspecteren van de oren, nagels knippen of medicatie toedienen, betrekken we ze bij het proces en kunnen ze controle behouden over hun eigen lichaam.


Het aanleren van deze vaardigheden vermindert stress en angst omdat ze weten dat ze altijd het recht hebben om de handeling te weigeren als ze zich er niet comfortabel bij voelen. Dat creëert een veilige en vertrouwensvolle omgeving waarin de hond zich gerespecteerd voelt en samenwerkt met jou als hondenouder.


Meer autonomie geven aan je de hond in o.a. zorgsituaties draagt dus bij aan een positieve en liefdevolle relatie en aan het welzijn van het dier op lange termijn.

Het aanleren van een zorghandeling aan je hond vereist geduld, positieve versterking en stapsgewijze benadering. Hieronder vind je een stappenplan voor het aanleren van het inspecteren van de oren, waarbij de hond de mogelijkheid heeft om de handeling toe te laten of te weigeren:


Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je hond ontspannen is en zich op zijn gemak voelt. Kies een rustige plek zonder afleidingen voor de oefening. Zorg dat je beloningssnoepjes of favoriete speeltjes bij de hand hebt.


Stap 2: Aanraken van de oren

Begin met zachte aanrakingen rond de oren van je hond, zonder daadwerkelijk de oren aan te raken. Gebruik een positieve en kalme stem om je hond gerust te stellen terwijl je dit doet. Beloon de hond met een snoepke of complimenten als hij rustig blijft.


Stap 3: Aanraken van de oren (vervolg)

Vervolg de oefening door geleidelijk de aanrakingen dichter bij de oren te brengen, maar nog steeds zonder direct contact. Beloon elke positieve reactie van je hond en blijf kalm en geduldig als de hond gespannen lijkt.


Stap 4: Aanraking van de oren met toestemming

Introduceer een cue, bijvoorbeeld "Check oren," voordat je de oren van de hond daadwerkelijk aanraakt. Gebruik de cue consequent tijdens de oefensessies. Als de hond rustig blijft en de aanrakingen tolereert, beloon hem dan rijkelijk met snoepjes en positieve bekrachtiging.


Stap 5: Geleidelijke toenadering

Na verloop van tijd, en wanneer de hond meer vertrouwen krijgt in de oefening, kun je de aanraking van de oren langzaam en voorzichtig introduceren. Let op de lichaamstaal van de hond en stop de handeling onmiddellijk als de hond aangeeft dat hij niet verder wil.


Stap 6: Respecteer de keuze van de hond

Blijf altijd attent op de signalen van je hond en respecteer zijn keuze om de handeling toe te laten of te weigeren. Als de hond zich ongemakkelijk voelt of angstig reageert, stop dan meteen en geef hem de ruimte om te kalmeren.


Stap 7: Herhaal en beloon

Herhaal de oefening regelmatig en blijf belonen met snoepjes, lof en genegenheid wanneer je hond rustig blijft en de zorghandeling toelaat. Geleidelijk zal je hond meer vertrouwen krijgen en de zorghandeling als een positieve ervaring zien.


Belangrijk: Het is essentieel om geduldig te zijn en het tempo van je hond te respecteren tijdens het oefenen van zorghandelingen. Als je merkt dat je hond overweldigd of gestrest raakt, stop dan meteen en overweeg professionele begeleiding. Je kan daarvoor een afspraak inplannen via www.calendly.com/wablaf.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page